Wat is Cranio Sacraal Therapie?

Quality Me-Time:
Door je blik naar binnen te richten, begeleid ik je met zachte aandacht en zachte aanraking
op een ontspannen manier ondersteunt met logica en humor
naar heling van vastgelopen stukken in jezelf
(op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau)
en open jij de deur van jouw potentieel

Tegenwoordig hebben we in de drukte van alledag, steeds meer behoefte aan tijd voor onszelf, tijd om even alleen te zijn, op te laden, Me-time. Het gebeurt maar al te vaak dat dit moment van “alleen zijn” wordt gezocht buiten onszelf. We gaan naar de sauna, drinken even een lekkere kop thee met een stukje chocolade erbij, lezen een boek, bingen een serie op Netflix en ga zo maar door. Dit kan allemaal inderdaad erg prettig zijn, maar is dit werkelijk tijd met jezelf doorbrengen?

Mijns inziens is het zeer waardevol de blik naar binnen te richten. Vanuit nieuwsgierigheid kijken naar wat er in je leeft, in je lichaam, in je gedachten, in je emoties…..

Vandaar dat ik graag “Quality Me-time” aanbied. Een uur of langer gaan we met zachte aandacht kijken naar wat er in jou leeft. Wat wil graag gezien en gehoord worden.

Een mooi effect hiervan is dat je het stressniveau gaat verlagen, je komt in een diepere ontspanning. Vanuit die diepere ontspanning gaat het lichaam automatisch aan de slag om dingen op te ruimen, te repareren en vernieuwen waar nodig. Het zelfhelend vermogen gaat dan aan de slag. Dit is niet een zweverig iets, maar een biologische logica.
Er komt meer ruimte voor vertering van zowel voedsel als van mentale/emotionele kwesties. De energieverdeling in het brein veranderd, er komt meer ruimte voor overzicht en logica. Het immuunsysteem krijgt meer energie om zijn ding te doen waar het goed in is (opruimen van ziektemakers). Om maar eens wat voordelen op te noemen van een diepte ontspanning.

Bij Cranio Sacraal Therapie worden niet de ziektesymptomen op zich behandeld, maar vindt behandeling plaats van “de totale mens”. Ik schenk niet alleen aandacht aan de klachten, maar kijk ook naar mogelijke onderliggende oorzaken. Deze oorzaken kunnen van fysieke, mentale of emotionele aard zijn. We zien vaak een combinatie van deze gebieden.

Tijdens de sessie wordt er gewerkt met het Cranio Sacrale systeem. Dit systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het stugge vlies dat daaromheen zit (de dura mater) en het hersenvocht dat tussen het vlies en hersenen/ruggenmerg vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en de wervelkolom tot aan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich tevens het zenuwstelsel.

Het hersenvocht vloeit in een bepaald ritme door het Cranio Sacrale systeem. Dit ritme is te vergelijken met eb en vloed van de zee en is in het gehele lichaam te voelen.

Tijdens de sessie wordt vaak de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen behandeld. Aangezien in het lichaam alles met elkaar verbonden is en elkaar beïnvloed, is het ritme ook op andere plaatsen te voelen. Op deze manier kunnen bewegingsverstoringen van het bindweefsel (fascia), verkrampingen en disbalans binnen het lichaam worden vastgesteld en behandeld.

Cranio Sacraal Therapie nodigt het lichaam uit weer zoveel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en stimuleert het zelf-herstellend vermogen. Hierdoor is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers.
Ook zonder concrete klachten kan behandeling worden aanbevolen ter bevordering van innerlijke rust en algeheel welbevinden.

Klachten waarbij de therapie zijn waarde heeft bewezen zijn onder anderen :
– Hoofdpijnen
– Dyslexie
– Nek- en schouderklachten
– Rugklachten
– Chronische vermoeidheid
– Slaapstoornissen
– Aangezichtspijn
– Lusteloosheid
– Huilbaby’s
– Oorsuizingen
– Hyperactiviteit (ADHD)
– Autisme
– SOLK
– Fibromyalgie
– Bekkeninstabiliteit
– HSP
– Stress gerelateerde klachten