Wat is Cranio Sacraal Therapie?

Bij Cranio Sacraal Therapie worden niet de ziektesymptomen op zich behandeld, maar vindt behandeling plaats van “de cliënt”. De behandelaar schenkt niet alleen aandacht aan de klachten, maar kijkt ook naar mogelijke onderliggende oorzaken. Deze oorzaken kunnen van fysieke, mentale of emotionele aard zijn. We zien echter vaak een combinatie van deze gebieden.

Tijdens de sessie wordt er gewerkt met het Cranio Sacrale systeem. Dit systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het stugge vlies dat daaromheen zit (de dura mater) en het hersenvocht dat tussen het vlies en hersenen/ruggenmerg vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en de wervelkolom tot aan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich tevens het zenuwstelsel.

Het hersenvocht vloeit in een bepaald ritme door het Cranio Sacrale systeem. Dit ritme is te vergelijken met eb en vloed van de zee en is in het gehele lichaam te voelen.

Tijdens de sessie wordt vaak aan de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen behandeld. Aangezien in het lichaam alles met elkaar verbonden is en elkaar beïnvloed, is het ritme ook op andere plaatsen te voelen. Op deze manier kunnen bewegingsverstoringen van het bindweefsel (fascia), verkrampingen en disbalans binnen het lichaam worden vastgesteld en behandeld.

Cranio Sacraal Therapie nodigt het lichaam uit weer zoveel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en stimuleert het zelf-herstellend vermogen. Hierdoor is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers.
Ook zonder concrete klachten kan behandeling worden aanbevolen ter bevordering van innerlijke rust en algeheel welbevinden.

Klachten waarbij de therapie zijn waarde heeft bewezen zijn onder anderen :
– Hoofdpijnen
– Dyslexie
– Nek- en schouderklachten
– Rugklachten
– Chronische vermoeidheid
– Slaapstoornissen
– Aangezichtspijn
– Lusteloosheid
– Huilbaby’s
– Oorsuizingen
– Hyperactiviteit (ADHD)
– Autisme
– Bekkeninstabiliteit
– Stress

(bron: folder beroepsvereniging NCSV)